Religia viitorului

În zilele noastre se merge pe premiza că ar fi învechit conceptul de religie. Noi și noi descoperiri științifice au demitizat de-alungul ultimelor sute de ani elemente, personaje și întâmplări fundamentele în unele religii.

S-a presupus mereu că tocmai dezvoltarea științifică va duce la sporirea numărului de atei sau a celor din religii mai bine ancorate în ceea ce știm azi despre formarea universului, Terrei și a istoriei omenirii. Că în mileniul al III-a conceptul de religie va pierde mult teren, poate chiar nu va mai exista.

Și totuși… Să lăsăm mintea să zboare puțin, dincolo de ce va fi de fapt, și să ne gândim…

Religii clasice europene precum cea ortodoxă, cea catolică și primele forme de culte protestante nu duc lipsă de adepți.

Am citit anul trecut numeroase articole despre evoluția demografică în Europa. Ceea ce urmează e doar un exemplu.

Se presupune că până în 2050 o mare parte a Europei va fi de origine musulmană; tot felul de articole stipulează procente între 20% și 50%. Cifrele nu prea contează în opinia mea… ci doar realitatea. Neluând în seamă migrațiile viitoare, studiul are doar un element concret și cât se poate de real: o familie de musulmani are în medie 6 copii, una de europeni 1.8. Poate din aia 6, 2 mor sau se întorc în țările musulmane. Rămân totuși de două ori mai mulți copii. Iar în state ca Germania și Franța numărul populației mulsumane e destul de mare (4%, dar într-o creștere vertiginoasă în ultimii ani și vorbim aici doar de cetățeni, nu de alte categorii de imigranți; deci numărul e mult mai mare). Nu vorbesc de România unde mai vezi doar din când în când astfel de familii.

Bineînțeles, mai sunt multe alte religii și culte în Europa, mult mai aspre decât religiile creștine clasice (ortodoxă și catolică), care prin interzicerea strictă a utilizării contraceptivelor, ajung la un număr impresionant de copii. Ce supraviețuiesc și ajung la maturitate tocmai datorită susținerii mari a celorlalți membrii, a comunității. Îmi amintesc chiar de cazul de la noi de acum mulți ani… parcă aveau 20 sau 24 de copiii… iar cultul nu contează.

Cert e că presupunerile noastre asupra evoluției nu se prea aplică.

În viitor nu are succes ateismul. Nici religiile moderne. Ci cele care produc mai mulți urmași.

În legătură cu marea vâlvă de anul trecut cu populația musulmană în Europa, erau și niște semne de întrebare… mă rog, discuții duse la extrem pe tot felul de site-uri.

Într-o Europă în care nu jumătate, ci o cincime de populație e musulmană, se mai pot păstra aceleași principii? Mai ales în țări unde comunitățile sunt puternice?

Când ne gândim la viitor, ne gândim la o libertate destul de mare. Dar oare de fapt nu e altul? Dacă în 2100, nu în 2050, jumătate din populația Europei va fi musulmană, nu va trebui ca restul să respecte măcar din nevoie regulile lor? De pildă comerțul de alcool ar scădea dramatic; la fel și cel de metode contraceptive (adăugând și un alt sfert de populație aparținând unor culte care nu le acceptă). Pe stradă nu ai mai vedea îndrăgostiți săruntându-se sau manifestând gesturi de afecțiune pentru că jumătate din populație i-ar blama și poate ar avea reacții violente. Celebrele fuste mini și bluzițe decoltate vor fi istorie. Pentru că e dificil să te pui contra jumătate de populație. E ușor pentru un președinte francez să interzică voalul musulman pentru 4% din populație. Dar cât de ușor îi va mai fi când va fi vorba de… un sfert sau mai mult din alegătorii săi.

Cineva dădea un argument într-o discuție: în viitor petrolul ori se va termina, ori vom dezvolta tehnologii în care nu e nevoie de el. Deci, nu vor avea sursă de trai, deci se vor diminua ca număr. Eu mă gândesc că, din contra, e un motiv în plus ca migrația spre Europa, mai bogată în alte resurse, să crească.

Poate nu se va ajunge acolo. E doar o anticipație cu tentă ușor fantezistă…

Dar e doar un exemplu de cât de surprinzătoare e evoluția oamenilor…

Și cine știe care va fi de fapt viitorul…

PS: Este doar un articol de curiozități, cu un exemplu. Vă rog să evitați când discutați problema anumite etnii. Discuția nu se leagă de enumite religii și culte.

Citeste si:

© 2025 Cronicutza - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress