Despre principiile din viata mea

Sunt in ordinea in care mi-au venit in minte, nu e o lista cu prioritati.

1. Sa ajut atunci cand pot pe oricine.

“cand pot” spune in esenta tot… Nu sunt altruista pana la capat decat pentru cei apropiati. Pe restul ii ajut daca am posibilitatea, timpul…

Nu astept nici multumesc, nici ajutor inapoi, nici cadou, nici recunostinta, nimic. Ajut pentru ca imi place sa ajut… pentru ca ma simt bine daca ajut pe cineva (si asta e putin egoism)… pentru ca ma “incalzeste” mai tare sentimentul ca am fost utila cuiva decat sentimentul ca imi e cineva recunoscator ca i-am facut un bine.

Asta m-a facut sa nu regret niciodata ca am ajutat anumite persoane, care poate m-au desconsiderat desi le-am facut un bine.

2. Sa evit conflictele.

Mi se pare o prea mare bataie de cap si pierdere de neuroni sa ma cert cu cineva.

Cand sunt atacata verbal, oricat de mult ar vrea cineva sa ma starneasca si oricum, de regula nu bag in seama, ma fac sa ploua.

3. Sa ii apar pe cei dragi.

Pentru asta s-ar putea totusi sa incalc regula de mai sus. 😀

De pilda eu am fost batuta o singura data in viata… din cauza asta. Se luase un baiat de fratele meu… eram micuti (pe vremea cand fel era inca mai scund si pricajit decat mine)… ala era un golan. Mi-am aparat fratele si m-am trezit cu un pumn in gura de mi s-a spart buza de jos.

Si as fi in stare de mult mai multe pentru a-i proteja pe cei dragi… devin periculoasa cand e vorba de asta.

4. Sa judec oamenii dupa ceea ce sunt ca oameni, nu dupa religie, etnie, sex, apartenenta politica, etc. si sa le respect convingerile

Un om e om pana la urma, indiferent de toate astea.

Inca un alt exemplu… in grupul meu de prietene apropiate (patru la numar) una e foarte credincioasa si alta atee. Si asta nu ne-a impiedicat niciodata sa ne intelegem, sa vorbim, sa ne ajutam, sa fim prietene…

De fapt… asta m-au invatat ele doua… Cea atee s-a ferit mult timp sa spuna, ca ea credea ca cea credincioasa o s-o evite, o s-o certe, o sa incerce sa o convinga, etc. Dar nu s-a intamplat asa… s-a comportat ca si cand i-ar fi spus ca a mancat cu o seara inainte ciuperci. Relatia lor nu a avut niciodata de suferit din cauza asta… se apreciau pentru ceea ce erau ca oameni si prieteni si isi respectau deciziile.

5. Oamenii merita respect sau indiferenta

Nu sunt de acord de a arata lipsa de respect cuiva, in orice forma, orice ti-a facut. Daca un om nu te respecta si isi bate joc de tine, ignora-l. A-ti bate joc de orice om, orice ti-ar fi facut el, mi se pare un gest extrem de miselesc, care te coboara mult ca om.

De fapt regula asta ar putea fi incadrata in una mai mare: Sa nu fac rau nimanui. Daca nu poti face bine, ignora.

6. Faptul ca nimeni nu e perfect, nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa fim

Si ma enerveaza oamenii care nu respecta asta.

“Toata lumea face x/e y, eu de ce sa fiu mai breaz?”

Poate unii considera ca e in van sa fii singurul care nu arunca gunoi pe jos, singurul care nu se imbata muci sau care nu se drogheaza la un party, singurul care incearca sa faca ceva bun pentru oameni/tara/planeta, singurul care crede in dragoste/prietenie adevarata… dar eu nu cred… e genul de lucru care mai presus decat pe scara larga, trebuie sa conteze pentru tine, ca om…

Dar poate ca e pentru ca sunt perfectionista. 🙂 )

7. Sa nu lasi niciodata dezamagirile sa te schimbe

Genul de lucru pe care l-am invatat pe calea cea grea. Calea in care am lasat dezamagirile sa ma faca de piatra, sa incerc sa ma protejez prea mult… calea in care eram cat p-aci sa pierd o persoana minunata din viata mea…

8. Toti oamenii sunt demni de incredere. Trebuie doar sa stii in legatura cu ce.

Si asta e marea greseala pe care o facem toti cei care suntem dezamagiti de altii: avem incredere in altii in puncte in care nu merita.

Poate o prietena e de incredere din multe puncte de vedere, dar nu pot sa am incredere ca mi-ar dona un rinichi. Asta nu o face de nedemna incredere.

Poate un om nu e demn de incredere ca prieten, te dezamageste, dar daca iti lasi portofelul deschis in fata lui si pleci, poti avea incredere ca nu iti va lua banii.

Nu toti suntem capabili de cele mai imense gesturi de incredere, cu totii dezamagim… incredere 100% nu poti avea in nimeni. Tot ce poti face e sa cunosti cat mai bine un om, ca sa vezi pe ce te poti baza si pe ce nu.

9. Sa traiesc viata astfel incat sa nu regret nimic.

Asta e cel mai greu… dar deocamdata imi iese destul de bine…

10. Sa nu renunt niciodata sa iubesc, indiferent de orice.

Chiar daca o fac numai pentru mine, nu imi e impartasita iubirea… iubirea, chiar daca te face uneori sa suferi, iti face sufletul mai frumos… si eu vreau sa am un suflet frumos… si dincolo de tot ce simti, bun sau rau, chiar si cand dispare, iubirea pentru prieteni, pentru un iubit, lasa cele mai frumoase amintiri… amintiri ca totusi ai trait… nu ai fost un robot cu sufletul de piatra…

11. Sa iert tot unora si nimic altora.

Acei unora sunt acele persoane care tin totusi la mine, care au facut ceva pentru mine. Si poate le iert greseli mai mari… si poate ca nu iert acelor altora greseli mult mai mici…

Poate ca uneori gresesc, asa cum mi-au atras atentia unii, dar pana la urma am dreptul sa imi traiesc viata asa cum vreau si sa imi iau propiile decizii, nu?

——————————————————————————————————————————————————————–

Si ar mai fi multe… unele imi strabat mintea… altele nu imi vin in minte… dar ma opresc aici.